Tijdelijke rechtbank Amsterdam
ontworpen voor het Rijksvastgoedbedrijf
Voor de rechtbank in Amsterdam wordt nieuwbouw gerealiseerd. Omdat het kavel voor de beoogde nieuwbouw half overlapt met de bestaande huisvesting zal een aanzienlijk deel van het bestaande gebouw gesloopt moeten worden om de nieuwbouw mogelijk te maken. Ook in deze fase moet de rechtbank operationeel blijven. De oplossing wordt gevonden in een tijdelijk gebouw van circa 6500 m2 waarin noodzakelijke functies als een tijdelijke hoofdentree, een aantal zittingzalen, het gehechtengebied en verhoorkamergebied worden ondergebracht. Dit tijdelijke gebouw wordt gekoppeld aan het resterende deel van de oudbouw. Zo vormen ze samen een tijdelijk gerechtsgebouw voor de vijf jaar dat de bouw van de nieuwe rechtbank in beslag zal nemen.
Belangrijk is dat deze ‘ongewenste’ tussenstap met een minimum aan financiële middelen geschiedt en een minimale hoeveelheid ‘afval’ na gebruik achterlaat. De opdracht focust zich op een demontabel gebouw dat na gebruik als rechtbank op een andere locatie in een andere functie nog jaren mee zal kunnen.
Als architect bij de opdrachtgever ontwikkelen we de strategie, formuleren we de hergebruikssambitie, en ontwerpen we de functionele opzet. Een consortium van Cepezed projects en duPrie bouw werkt het demontabele concept verder uit: een staalconstructie, met een speciaal voor dit project ontwikkelde demontabele montagemethode van kanaalplaten is de basis van de constructie. Houtskeletbouwelementen vormen de gevels. Met een computervloer direct op de ruwbouw is het niet nodig druklagen, of afwerkvloeren te gieten, waarmee het hele gebouw met boutverbindingen wordt gerealiseerd. Compleet demontabel en klaar voor hergebruik. Een echt circulaire opzet.
winner of Amsterdam Architecture Prize (gouden A.A.P 2017)
Design team
Fokke van Dijk, Ben Boon
Main Contractor: DPCP: Duprie Bouw and Cepezed projects
In collaboration with:
photo’s by Leon van Woerkom